alt

Onze retraites hebben een boeddhistische grondslag. Ze worden bezocht door mannen en vrouwen van alle gezindten.

Retraites in het kort.

Een retraite is een gelegenheid om de beslommeringen van het dagelijkse leven achter te laten: geen haast, stress en lawaai. Het geeft je de mogelijkheid om stil te staan bij het moment en gewaar te worden van jezelf, van anderen en de omgeving. Vanuit dit gewaarzijn wordt zichtbaar welke uitdagingen, valkuilen en oppervlakkigheden het dagelijkse leven beheersen.

Wij bieden retraites aan voor iedereen; van introductieretraites tot intensieve retraites voor mensen met ervaring. Metta Vihara betekent 'plaats van liefdevolle vriendelijkheid'.

De retraiteleiders, kok en organisator leveren hun bijdrage op vrijwillige basis.

Kosten en Annulering

Metta Vihara biedt voor deelnemers een standaardtarief en een kortingstarief aan. Het kortingstarief is voor mensen met een lage financiële draagkracht.

Graag het totaalbedrag 14 dagen voor aanvang van de retraite overmaken. Indien dit een probleem voor je is, laat het dan even weten.

Bij annulering zijn de kosten €20. Bij intrekken van deelname binnen 14 dagen voor het begin van de retraite, brengen wij de helft van het totaalbedrag in rekening.

Dana en retraitefonds

Er zijn mensen met een klein budget die graag aan een retraite willen deelnemen.
Daartoe dient ons retraitefonds. Door iets extra’s over te maken bij de retraitebetaling, helpt u anderen om deel te nemen. 

Hoe verloopt een dag op retraite? 

In de kalender vindt u naast de Metta Vihara-retraites ook onze andere boeddhistische activiteiten. Ze zijn gericht op specifieke groepen. Ze  staan op een witte achtergrond.

 

 

Programma 2019

wijzigingen voorbehouden - mail of bel ons

Telefoon: (+31) (0)114-681444 
Email: 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
Code - data Thema van de retraite

Leiding - prijs
(standaard | korting)

info - aanmelden

aug 2 - 11

2019.13

Open meditatiedagen

- Verstillen, vernieuwen, verdiepen –
Deze dagen zijn bedoeld voor mensen die eerder op retraite zijn geweest, regelmatig
mediteren (ook binnen een andere boeddhistische stroming dan Triratna) en die een actieve
beoefening hebben. Er is een losse structuur, met gezamenlijke momenten in de ochtend
en de avond.

We bieden bijna de hele dag door meditatie sessies aan waar je in- en uit kunt stappen. Er zijn stilte plekken, de weidse ruimte van het Zeeuwse land, een bibliotheek, mogelijkheden voor meditatie gesprekjes (vragen die je mocht hebben over je beoefening en waar we je verder mee kunnen helpen). Er wordt geen uitvoerige (groeps-)instructie gegeven. We gaan ervan uit dat je zelf weet hoe je kunt mediteren en daarin kunt werken. De dagen zijn overwegend in stilte. Je kunt de dag invullen zoals je dat zelf wilt.

De minimum verblijfsduur is 2 nachten.

€ 45 | 35 per nacht
(minimum 2 nachten)

Ksantivadin, Akasasuri

meer info4

aanmelden4

aug 14 - 18

2019.14

Young Buddhists werkretraite / work retreat

- Total Nature immersion / terug naar je natuur -

Het geruis van het riet, de zang van de karekiet, de wilde bloemen die heen en weer wiegen door de wind, de libellen die vrolijk zweven boven de vijver …. misschien is het een vertrouwd beeld als je al eens eerder naar Metta Vihara bent gekomen. 

Maar de tuin heeft ook zorg nodig en onze innerlijke natuur heeft ook zorg nodig! Daarom doen we een werkretraite waarin we werken in de tuin combineren met stilteperiodes en meditatieoefeningen. Dit jaar doen we voor het eerst een jongereneditie van de werkretraites! De retraite is laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen tot 35 jaar.

Het thema "terug naar je natuur" wordt levendig gemaakt via enkele lezingen over o.a. boeddhistische ethiek, het principe van pratitya-samutpada of wederzijds afhankelijk ontstaan.

Steven Heyde, Elfi Maassen, Dhammavedin

€ 80 + dana

meer info4

aanmelden4

okt 4 - 6

2019.15

Intensieve meditatieretraite

- Rust, eenvoud en tevredenheid -

Grotendeels in stilte van vrijdagavond tot en met zondagochtend; zit- en loopmeditaties in blokken van 2 – 2,5 uur. Voldoende ruimte voor reflectie, rust, een wandeling. Minimale input: poëzie of korte dharmateksten.

Voor mensen die een regelmatige meditatie-beoefening hebben, uit alle tradities.

ViryamaniArthamitra 

€ 168 | 143

meer info4

aanmelden4

okt 10 - 13

2019.16

Tuinretraite

Boeddhisme is naar buiten gaan…

We gaan naar buiten, we werken in de tuin, zijn in de natuur.

Naar buiten gaan betekent ook mededogen hebben voor al wat leeft en ademt, de natuur beschermen, onze sociale verantwoordelijkheid nemen. We beoefenen niet alleen voor onszelf, maar voor het welzijn van de wereld.

Hoe zorgen we genoeg voor onszelf en tonen we mededogen, medevreugde en vriendelijkheid voor onze omgeving en de wereld? Dit onderzoeken we graag met je in deze  tuinretraite, zowel door te werken in de natuur als tijdens meditatie, gewaarzijn van het lichaam, stilte momenten en een eenvoudig avondprogramma.

Maitridaya, Dhammavedin

€ 60 + dana

meer info4

aanmelden4

okt 24 - 27

2019.17

Ordeweekend 

Mahamati 

€ 200 | 170

meer info4

aanmelden4

okt 31 - nov 03

2019.18

Dagen van schoonheid en verstilling

- Stiller worden - ruimte in je laten groeien -

De rijkdom van het leven, dat komt en gaat, zacht en ontvankelijk in ons binnen laten komen. De schoonheid van liefhebben. Een paar dagen je laten aanraken door stille geheimen. Voor mensen met meditatie-ervaring. In stilte.

ArthakusalinKalyanagita 

€ 200 | 170

meer info4

aanmelden4

nov 8 - 10

2019.19

Introductieweekend

- Het leven van de Boeddha -

Het leven van de Boeddha kan voor ons een voorbeeld zijn over hoe wij ons leven vorm kunnen geven en zo gelukkig kunnen leven, ons geluk kunnen delen met anderen en moeilijke omstandigheden het hoofd kunnen bieden.

In deze retraite gaan we leren mediteren en/of onze meditatie verdiepen en gaan we kennis nemen van elementen uit het leven van de Boeddha. Door hierop te reflecteren en met elkaar te bespreken kunnen we een vertaling maken naar ons eigen leven en de tijd waarin we leven.

Deze retraite is geschikt voor iedereen die wil leren mediteren of die zijn of haar meditatiebeoefening weer eens een boost wil geven.

Open voor allen

DayapadmaSilavadin

168 | 143

meer info4

aanmelden4

nov 22 - 24

Breathworksretraite

 

 
nov 24 - dec 1 Bodoh  

dec 20 - 29

2019.20

Winterretraite

Uncontrived Mindfulness: from Awareness to Wisdom
Ongedwongen mindfulness: van aandacht naar wijsheid

Awareness is crucial to Insight, but a dharma perspective is even more important. Without 'Right View' informing our everyday perspective, we run the risk of reinforcing 'wrong views'.

Mindfulness and Right View give us tools to relate to ourselves in ways that don't create further suffering for ourselves or others.

The retreat will mainly be in silence to facilitate turning inwards, although most days there will be input, using the framework of the Satipatthana Sutta, the Buddha's primary teaching on Mindfulness. In the evenings there will be simple ritual practice.

Read Vajradevi’s full text here. 

Aandacht en bewustzijn zijn cruciaal voor het bereiken van inzicht, maar een dharma perspectief (‘juist begrip’), is nog belangrijker.

Mindfulness en juist begrip geven ons handvaten om ons te verhouden tot onszelf op een manier die niet méér lijden voor onszelf of anderen veroorzaakt.

De retraite zal voornamelijk in stilte zijn, om introspectie te vergemakkelijken, maar de meeste dagen is er wel input, waarbij het kader van het Satipatthana Sutta wordt gebruikt, de Boeddha’s voornaamste lering over mindfulness. ‘s Avonds doen we eenvoudige rituelen.

Lees Vajradevi’s volledige tekst hier.

Leader:
Vajradevi

Support:
AmritapurnaNagesvara

€ 590 | 500

meer info4

aanmelden4

 

Booking form

dec 30 - jan 03

2019.21 

Nieuwjaarsretraite

- Met Boeddha's de drempel over –

Met hulp van enkele archetypische boeddha’s, met hun verhalen, hun mantra’s en puja’s, met reflectie en meditatie, maar ook met oliebollen en vuurwerk (niet verplicht) en met stilte, maken we met elkaar een kleurrijke, mythische overgang van 2019 naar 2020.

Arthamitra, Dayapadma 

€ 265 | 225

meer info4

aanmelden4