Nieuws

Impressies van de tuinretraite

Tuin2017

Previous ◁ | ▷ Next

Uitnodiging Voor 1 of 2 retraitedagen in Metta Vihara

Op 27 mei en op 28 mei organiseren we - op verzoek van velen - twee retraitedagen van 10-30 u - 16.30 u - zonder overnachting.

Een retraitedag is een goede gelegenheid om het dagelijkse, vaak volle leven even stop te zetten. Geen TV, geen krant, geen ipad, telefoon, geen computer. Wel: genieten van schoonheid, verstillen, rust ervaren, een kijkje naar binnen en kennismaken met de visie van de Boeddha op ons dagelijkse leven.
Het is voor mensen met en zonder meditatie-ervaring mogelijk om mee te doen.

Het programma bestaat uit korte inleidingen, reflectie, uitleg en meditatie en we serveren een vegetarische lunch. En er is een rondleiding voor de mensen die nog nooit in Metta Vihara zijn geweest.
We vinden het prettig als je je vooraf opgeeft bij ons. Dat kan telefonisch of via de email. Je kunt één van beide dagen komen of twee dagen. Het gaat door bij minimaal 6 deelnemers. De kosten zijn 20 euro per dag.
Heb je vragen dan horen of lezen we die graag. Voel je vrij om deze uitnodiging door te geven aan mensen van wie je denkt dat ze ook interesse hebben.
Mocht je liever geen e-mails meer ontvangen over speciale activiteiten, laat het ons weten.

Hartelijke groeten,
Parina en Marcel

 

Steun Metta Vihara

 

In 2008 maakten we een CD met 10 boeddhistische gezangen. U kunt deze nu als mp3 downloaden.

Doe een gift aan Metta Vihara

Download de mp3's en de teksten met vertaling.

 

In 2008 we recorded 10 buddhist chants to a CD. Now you can download them as MP3's.

Donate to Metta Vihara

Download the mp3's and the texts with translation. 
Nederlands, English, Deutsch, français

 Arthamitrav2

Arthamitra, bariton

Stichting Metta Vihara
Hengstdijkse Kerkstraat 36
4585AC Hengstdijk

Triodosbank Nederland
IBAN: NL35 TRIO 0212 4425 03
BIC: TRIONL2U

 

Dhammapalam Gatha (English) from Giovanni Dexi on Vimeo.

1) Ti Ratana Vandaná

2) Buddha Puja

3) Jaya Maògala Gátha

4) Prajñáparamitá Hºidaya Sútra (Hartsutra)

5) Loflied op Tara

6) Karaniya Metta Sutta

7) Satipaþþhánasutta

8) Dhammapada verzen over vreugde

9) Nidana's

10) Dhammapálaí Gáthá

Steven Heyde, afkomstig uit Waarschoot, vanuit Metta Vihara niet ver over de Belgische grens, is landschapsarchitect en ontwierp, in overleg met architect Peter van Assche, de tuin van Metta Vihara. Jaar na jaar leidde hij ook de tuinretraites. We begonnen met grote graafwerken en begonnen dan te planten, verplanten, snoeien, maaien. Er kwamen borders, een vijver, een wilde weide...

 

Steven kan de komende jaren vanwege andere projecten het tuinteam niet meer leiden. We zijn Steven immens dankbaar en zullen hem blijven ontmoeten op retraites. Steven is nu ook actief in de Triratnasangha van Arnhem. 

 zit rg hi300pix

Meer foto's: 

Steven in actie

Tuinretraite juli 2016

Steven2
Steven4 Steven5
 Steven6  Steven8
 Steven7  Steven1
 plan  
 zonnebl

Op 25 januari schreef Roland Kaan, ons:

BamLieve mensen,

Het is precies 365 dagen geleden dat we met het MV energieproject gestart zijn. We hebben dus één heel jaar achter de rug. Het doel was MV zo energieneutraal mogelijk te maken.

Het is gelukt, Metta Vihara is één jaar 100% energieneutraal!!!!!!

De opbrengst van de zonnepanelen is uitgekomen op 21.195 kWh en ons verbruik op 21.108 kWh. Daarmee is het aandeel van de zon uitgekomen op 100,42%. Met een kleine 90 kWH over zijn we net aan de goede kant uitgekomen, natuurlijk ook geholpen door de zachte winter maar ook inclusief de stroom van het woonhuis. Het zal een uitdaging blijven om deze score vast te houden en ons gewaarzijn niet te laten verslappen.

Vriendelijke groeten en bedankt voor jullie inspanning en support,  Roland

Wij op onze beurt, zijn heel blij met alles wat Roland gedaan heeft om dit mogelijk te maken.
Een belangrijke kanttekening voor wie niet zo bekend is met energie projecten: dit betekent dat we nog WEL een energierekening krijgen. Het kopen van energie is nog altijd een stuk duurder dan wat we krijgen door bij het verkopen.

En natuurlijk gaan we verder om met aandacht en zorg om te gaan met onze natuurlijke leefomgeving. In juni gaan we meedoen met de Boeddhistische Actie Maand (BAM) die door heel Triratna wereldwijd loopt. Daarover volgt in mei meer informatie.

Het bestuur

Het runnen van Metta Vihara is: retraites organiseren, het gebouw verhuren aan andere organisaties, inkomsten en uitgaven beheren en nog zoveel meer praktische en inhoudelijke dingen. Enkele tientallen vrijwilligers dragen daar hun steentje toe bij.Het bestuur van Metta Vihara zet voor dit alles de lijnen uit. Ongeveer maandelijks bespreken de bestuursleden wat er aan de orde is. Ze nemen de nodige beslissingen.
Op dit ogenblik bestaat het bestuur uit Parina, Dhammaketu, Ksantivadin, Bob de Pluijter.

Het secretariaat: vervanger voor Elida gezocht

Elida ondersteunt de afgelopen 3 jaar het bestuur als secretaresse bij de bestuursvergaderingen. Ze wil haar werkzaamheden graag gaan overdragen aan een volgende enthousiasteling.
Ze zegt zelf over haar bijdrage:

Ik heb dit werk met veel plezier gedaan en er veel inhoudelijk van geleerd. Maar vooral de manier waarop de beoefening van gewaarzijn en vriendelijkheid een plek heeft in het besturen van een spiritueel centrum geeft deze ondersteunende werkzaamheden een bijzondere toegevoegde waarde.

Belangstelling: lees meer 

Onze jaarlijkse lente-tuinretraite zit er weer op. Achttien mensen hebben gegraven, gespit, geharkt, gewied, gezaaid en geplant. Het hele terrein van Metta Vihara ziet er weer flink anders uit. Elke dag was er ook ruim plaats voor meditatie en reflectie.
We vierden onze intense band met al wat ontstaat, groeit, bloeit en vergaat in en rond Metta Vihara: wilgen, populieren, narcissen, krokussen, ganzen, patrijzen, hazen, regenwormen, spinnen en pissebedden.

     04Steven

Deze zomer leggen we een natuurlijke vijver aan. Nu groef een aannemer de contouren uit, Steven hielp bij het verplaatsen van de aarde en een groep sterke mannen en vrouwen verfijnden het werk met de spade.

05graven01compost 

Nieuwe siergrassen aanplanten.   Regenwormen en bacteriën maken voor ons compost van plantenresten. Wij moeten er wel in wroeten en scheppen!

02Zit

En in elke werkperiode klonk nu en dan de mindfulnessbel: een sein om drie minuten gewaar te zijn van onze spieren, adem, gedachten en emoties.

Omroep Zeeland kwam filmen bij Metta Vihara.

Ze belichten 'Architectuur en spiritualiteit'.

 

 

 

 

 

 

Bekijk de filmpjes op hun site:

Lees 'Metta Vihara blaast twee kaarsjes uit' - nieuwsbrief van Metta Vihara

Op 21 april openden we onze deuren voor al wie een kijkje wou nemen in het gebouw, horen over boeddhisme en ervaren wat meditatie is. We leidden mensen rond in het gebouw en elk uur konden ze deelnemen aan een meditatie of uitleg krijgen over waar het boeddhisme voor staat.

 

 

 

 

 

 

Voornamelijk mensen uit de omgeving kwamen erop af: ze stelden volop vragen bij een kopje koffie of thee en snuffelden in ons kledingkraampje.

 

 

 

000 grijs

Lees de zesde nieuwsbrief.

Lees de vijfde nieuwsbrief.

Clear Vision maakte, ter gelegenheid van de internationale 'Alledaagse Retraite', een film over Metta Vihara. (Engelstalig)

Ondernemers in de gemeente Hulst krijgen jaarlijks de kans elkaar te bezoeken en te ontmoeten. Wij hebben ons aangemeld als "te bezoeken" bedrijf en de gemeente vond dat een uitstekend idee.

Dus er kwamen 45 ondernemers op bezoek, een deel van het College B&W en de gemeenteraad.

We hebben 3 workshops aangeboden: Werken met Aandacht, Duurzaamheid en Ethisch ondernemen. Het was een groot succes en niet in de laatste plaats omdat we het met elkaar en met veel plezier hebben gedaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De burgemeester overhandigde nadien voorzitter Parina van den Berg een fraaie prent van Reinaart de Vos. 

 

Foto's: Kees Proost     

Lees de 4de nieuwsbrief van Metta Vihara

Urban Retreat (9-17 november)

Niet iedereen heeft de kans om af en toe eens een pauze in te lassen in het dagelijkse leven en enkele dagen door te brengen in een retraitecentrum. Daarom is deze internationale "stadsretraite" een uitgelezen kans om volop te beoefenen ... bij je thuis ... op het werk ... Leuk toch dat we het gewoon met z'n allen samen doen, samen met leden van de Triratna-beweging van over de hele wereld! De Metta Soetra zal in alle talen worden gelezen die binnen onze beweging gesproken wordt.

Het thema dit jaar is "Blazing like the sun", oftewel gloeien als de zon. We laten ons hart vollopen met metta en stralen die liefdevolle warme energie ook weer af over onze medemens.
Je wordt begeleid door on-line lezingen, geleide meditaties, onderwerpen tot reflectie, ...
Meer info vind je bij:
www.thebuddhistcentre.com/urbanretreat
In het kader van Urban Retreat werd er op de visiedag gefilmd in Metta Vihara!

Rustpuntdagen

In augustus organiseerden we in Metta Vihara de Rustpuntdagen. Dagen om het leven even stop te zetten, dagen waar niets moet, maar alles mag wat helpt om uit te rusten en stil te staan. We hebben van deze gelegenheid gebruikt gemaakt om in de natuur te vertoeven, te wandelen, fietsen, mediteren, koken, genieten van de stilte ...

thee 4  

En ... wanneer de toevoer van externe prikkels wordt stopgezet, dan komt de creatieve geest de kop op steken! Die creativiteit hebben we losgelaten in de vorm van poëzie. De verbazingwekkendste gedichten kwamen hier tot stand!

Visiedag

In augustus vond de visie-en inspiratiedag plaats voor iedereen die actief bijdraagt aan de werking van Metta Vihara. Het was een gelegenheid tot terugblikken en vooruitkijken. De verschillende teams die instaan voor Metta Vihara kwamen naar voren met enkele originele dromen:

visiedag 31aug2013 3b klein

"een Metta Vihara mantra!"


"het beheerteam driemaal zo groot als nu"

"een grote sponsor "

"Metta Vihara is bekend in heel Vlaanderen en Nederland!"

"Metta Vihara is helder in haar visie, open, beweegt mee en breidt zich langzaam uit naar boven, naar beneden en rondom"

"Metta vihara is ook: atelier, hospice, bakkerij, sociale werkplaats, heeft een moestuin, en biedt plek voor mensen die alleen willen zijn"