Van bloei naar groei, 6de nieuwsbrief van Metta Vihara

Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet ziet »kunt u deze online zien.
Kop nieuwsbrief Metta Vihara
 
Retraites | Huren | Over ons

Nieuwsbrief n° 6 - 17 juli 2019

Inhoud

"Zolang jullie, beoefenaars, in eendracht bijeen zullen komen en in eendracht uiteen zullen gaan en de zaken van de sangha in eendracht zullen regelen, is er bloei voor jullie te verwachten en geen verval."
- de Boeddha -

Maha-parinibbana Sutta, uit: Digha Nikaya (DN 16)

1 Van bloei naar groei

Zoals de Boeddha dus al zei, eendracht resulteert in bloei. En bloei leidt op zijn beurt tot groei. Een gevoel van eendracht kan kiemen uit een gevoel van verbondenheid. Verbondenheid met anderen, maar ook verbondenheid met de natuur.

De natuur staat op het punt ons weer haar volle rijkdom aan te bieden, waarvoor ze, zoals gewoonlijk, niks in ruil vraagt. Dana (vrijgevigheid), zeg maar.
De winter vloeit dit jaar stilletjes en onopgemerkt over in de lente, van abrupte seizoenswisseling ditmaal geen sprake. Winter en lente lijken wel als beste vrienden elkaar de hand te schudden. Geen gevecht om de overwinning. De vorst maakte vreedzaam plaats voor zijn opvolger. Een vredig gevoel krijg ik ervan... In de natuur begint alles wat we dood waanden, zich opnieuw te manifesteren. Het duurt nu niet lang meer voor een palet van geuren en kleuren ons een adembenemend schilderij tevoorschijn tovert.

Krijg jij ook al zin om samen te werken met Moeder Natuur, dan ben je van harte welkom op onze tuindagen!

Manolita

2 Zin in een retraite?

Tuindagen

000 grijs21-26 maart - Voor bloei en groei in onze tuin hebben we júllie nodig! Dit is het uitgelezen moment om met vernieuwde lente-energie aan deze werkretraite deel te nemen!
We gaan samenwerkend samen werken, alvast een praktische oefening om zelfgerichtheid meer los te kunnen laten. We vinden vast en zeker wel een klusje dat bij jou past, zoals verven (de gang boven), timmeren, tuinieren (wieden, zaaien en planten), koken...

We wisselen onze noeste arbeid af met meditatie en reflectie.
Onze dag begint om 7u met een meditatie en eindigt om 17u met een meditatie. 's Avonds is er een optioneel programma.
Kom zolang je zelf wil! Meld je aan bij ons en dan kijken we wat je kunt en wilt doen.

Begeleid door Vajramayi en Dayapadma.

Iedereen is welkom, met of zonder meditatie-ervaring.

Prijs: vrijwillige bijdrage voor eten en verblijf.

 

 

Introductieretraite voor jongeren

00211-14 april - Na de talrijke positieve reacties van vorig jaar organiseren we voor de tweede maal een retraite voor 'Young Buddhists'.

Het thema van deze retraite is metta, een onvertaalbaar woord dat zoiets betekent als liefdevolle vriendelijkheid, universeel, onbegrensd en onvoorwaardelijk, maar ook veel meer is dan dat. Proberen te achterhalen wat metta is kan je alleen maar door het zelf te ervaren en te onderzoeken, en waar kan dat beter dan in Metta Vihara?

Begeleid door Singhamanas, Mieke De Lauré en Elfi Maassen.
Singhamanas komt uit Engeland en is al sinds zijn dertiende in Triratna betrokken. Hij werd op 24-jarige leeftijd geordineerd in de Triratna Boeddhistische Beweging, en kreeg toen ook zijn naam die 'Lion Mind' betekent. Hij werkt voor the London Buddhist Centre.
Het is natuurlijk een bijzondere gelegenheid om een jongeman op de retraite te hebben die zijn leven helemaal wijdt aan het boeddhistische pad en dus veel ervaring heeft met jong zijn én boeddhist zijn.
Verder zijn er de vertrouwde vrouwelijke gezichten van Elfi en Mieke uit Gent. Elfi heeft ook al wat heel ervaring opgebouwd met jonge boeddhisten omdat ze maandelijks de jongerenavond leidt in het centrum in Gent, een bijzonder levendige en bloeiende sangha-activiteit.

De retraite is open voor iedereen tussen 18 en 35 jaar, al dan niet vertrouwd met boeddhisme en meditatie.

Prijs: €161/191

.

 

 

Meditatie spelenderwijs

004b17-21 april - Meditatie is een kunst. Een kunst die je op heel veel verschillende manieren kunt leren. En dat hoeft helemaal niet droog of slaapverwekkend te zijn. De sleutel om inspiratie in je meditatie te vinden en te houden is om het speels, met lichtheid en met aandacht te benaderen. Als een ontdekkingsreis naar een onbekend gebied, je weet niet waar je terecht zult komen, maar je hebt er zin in en je spant je ervoor in.

Gebruik je verbeeldingskracht om je interesse erbij te houden en ze te laten groeien! Meditatie is een kunst, maar het hoeft niet moeilijk te zijn. Het enige wat nodig is, is een onderzoekende geest en de durf om een sprong in het onbekende te wagen.
Begeleid door Sobhanandi en Tarini.

Meditatie-ervaring niet noodzakelijk.

Prijs: € 213/253

 

 

Intensieve meditatie

00525 april-2 mei - Wil je je meditatie verkennen, verdiepen of een nieuwe stimulans geven, dan is dít de retraite voor jou!

Dit is een retraite, meestal in stilte, met dagelijks een lezing en vier meditatiemomenten per dag. Gebaseerd op Sangharakshita's systeem van beoefening gaan we het verband onderzoeken tussen gewaar zijn en inzicht, als het weven van een tapijt met de draden van mindfulness, mededogen en wijsheid. Hoe doe je dat? Wat kan je daarbij helpen?

Kamalashila was zowat het eerste Ordelid bij de Triratna Orde, dat zich totaal heeft gewijd aan het beoefenen en onderrichten van meditatie. Nu al zo'n 40 jaar lang. Hij was mede-oprichter van het meditatie-retraitecentrum Vajraloka in Wales. Tegenwoordig woont hij, als hij niet op retraite is, in West London. Zijn boek 'Meditation' (1992) is onlangs herzien en opnieuw uitgegeven bij Windhorse Publications.

De onderdelen die hij leidt, zijn in het Engels. Vertaling mogelijk.

Meditatie-ervaring gewenst.

Prijs: € 369/439

3 Nieuws

College B&W in Metta Vihara

006Vorige maand hadden wij de eer het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hulst op bezoek te hebben. Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht hebben zij stilgestaan bij en teruggekeken naar de collegeperiode van 2010 - 2014. Ook "stilstaan bij jezelf" in de meditatieruimte maakte deel uit van het programma.

 

Aandacht: enkele wijzigingen in het retraiteprogramma

De retraite van 26-28 september is een retraite op uitnodiging geworden omdat we dan een publieke ordinatie gaan vieren – meer informatie volgt later.
De retraite Boeddhisme en filosofie is verplaatst naar 24-26 oktober.
Daarmee komt de retraite Juiste Spraak te vervallen.

Word jij ons nieuwe bestuurslid?

We hebben geen speciale voorkeuren maar gezien de huidige samenstelling van het bestuur zou het goed zijn om een man te vinden die de taak van aftredend bestuurslid Jan Deckers (Gent) zou willen overnemen en die de Vlaamse aard goed kent.

Ben je iemand of ken je iemand die:

- Veel affiniteit heeft met de doelstelling van Metta Vihara
- Creatief is
- Graag samenwerkt
- Nauwgezet is
- Beschikbaar is voor ten minste een jaar voor gemiddeld 4 uur per week. Een groot deel daarvan kun je zelf inplannen, we vergaderen 8 keer per jaar een hele dag.

Neem contact met ons op!
info@mettavihara.nl

Varia

* We zijn bijna klaar met het schilderen van alle kamers en ze zijn heel mooi geworden! De gang boven zal vóór de zomer ook geverfd worden.

* Parina woont sinds oktober in het woonhuis naast het retraitecentrum en in april komt Vajramayi (spreek uit als: vasjramaji) uit Utrecht er ook wonen. Beiden werken vrijwillig voor Metta vihara en hebben daarnaast hun professionele werk – Parina als trainer en projectleider en Vajramayi als sociaal psychiatrisch verpleegkundige.

* Voor de Wintertijdmeditatie schreven maar liefst 22 mensen zich in, zowel van Triratna als uit ander tradities. Sommigen kwamen 3 dagen, anderen bleven een week. Ieder volgde zijn eigen wijze van beoefening. 's Ochtends en 's avonds waren er gezamenlijke activiteiten voorzien. In de avond was er een afwisselend programma van meditatie met verrassende elementen zoals stukjes van Toon Tellegen en Chinese landschapsgedichten. Ook verhalen uit de Dharma en Dharmateksten. Een hele fijne mix van eigen beoefening en gezamenlijke beoefening. Door de vele stilteperioden was er alle gelegenheid om dichter bij jezelf te komen. Dit gaan we zeker volgend jaar herhalen!

4 Tot slot

Enkele getuigenissen:

Samgrahavastus retraite (hulpjes in de sangha) - "Dankjewel voor de prachtige retraite die jullie mij cadeau hebben gegeven! Ik had echt rust nodig... en het team heeft het thema geweldig begeleid. Zonder jullie had ik dit niet kunnen meemaken.
Dus dankjewel... Metta Vihara is echt een plaats van metta aan het worden... :)
En ik hoop dat ik in de toekomst nog meer mijn steentje kan bijdragen aan dit fantastische project." (Elfi)

"Het afscheid duurde vele malen langer dan de begroeting op vrijdagavond. Een moment waarop vriendelijke spraak, dana, goed zijn voor elkaar zeer tastbaar aanwezig waren.
Sangha bouwen doen we week na week, maand na maand, jaar na jaar maar op retraite krijgen we die extra duw in de rug om ons engagement centraal te stellen." (Saskia)

 

  Metta Vihara - footer