Alles verandert

Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet ziet »kunt u deze online zien.
Kop nieuwsbrief Metta Vihara
 
Retraites | Huren | Over ons

Nieuwsbrief n° 21 - 19 januari 2019

Inhoud

Πάντα ῥεῖ (Alles stroomt, je kan nooit twee keer in de zelfde rivier stappen.)
Het kan verkeren.
Todo cambia (Alles verandert.)
Alles is veranderlijk. [...] het oog, het oor, de neus, de tong, het lichaam en de geest.

Herakleitos  (Klein-Azië 540 - 450 v.C.) - Bredereo (Nederland 1585 - 1616)   - Mercedes Sosa (Argentinië 1935 - 2009) - De Boeddha (India 500 v.C.)

1. Verandering in de lucht

change

Wat komt er bij je op als je dit leest? Is dit een open deur misschien? Of maakt het je nieuwsgierig: welke verandering is er op komst? Of: doen de wolken in de blauwe lucht je denken aan de verandering die inherent is aan leven?

De Boeddha heeft veel uitspraken gedaan die gaan over verandering, vergankelijkheid en hoe we hiermee om kunnen gaan. We kunnen het positief zien en ervaren: verandering betekent immers dat groei altijd mogelijk is. Wat niet wil zeggen dat verdriet of pijn er geen deel van uitmaken. Groeipijn is ook achterlaten wat vertrouwd was, wat helpend en creatief is geweest.

In Metta Vihara gaan ook dingen veranderen. In de zomer krijgt het woonhuis tijdelijk twee nieuwe bewoners: Dayapadma en Akasasuri (zie hieronder bij 'nieuws.). Parina is naar Den Haag verhuisd en zij zal in het najaar afscheid nemen als voorzitter van Metta Vihara. Met iedereen die Metta Vihara mogelijk maakt, is dit een boeiend proces van afscheid nemen, loslaten, groei, verandering en nieuwe mogelijkheden. We houden iedereen in de komende tijd op de hoogte van de ontwikkelingen.

2. Zin in een retraite?

Open meditatiedagen

24 - 31 augustus

boeddha2Behoefte aan tijd voor jezelf en aan ruimte voor bezinning? Aan een paar dagen meer meditatie en beoefening in een rustige omgeving? Dan zijn de open meditatiedagen wellicht iets voor jou!

Losse structuur, met gezamenlijke activiteiten in de ochtend en de avond. Het huishoudelijk werk zoals afwassen en het verzorgen van de maaltijden doen we gezamenlijk. Er is ook tijd voor eigen invulling.

Meer info         aanmelden        kalender

 

Tuinretraite

21 - 24 september

boeddha2De natuur gaat zich langzaam terugtrekken, bladeren gaan vallen... de volle bloei is ten einde. Een periode waarbij de natuur zich voorbereidt op de verstilling van de winter.

Hoe werkt dit in jouw dagelijks leven? Hoe trek jij je terug uit de drukte van alle dag en het vele “doen” naar meer kunnen “ zijn met wat er is?" Hoe kom jij tot verstilling in de drukte van je dagelijks bestaan?

Door met aandacht met elkaar te tuinieren, regelmatig stil te zijn en te mediteren gaan we het thema herfst met elkaar onderzoeken.                                                                     

Meer info        aanmelden       kalender

 

Intensieve meditatie- en stilteretraiteRust, eenvoud en tevredenheid

6 - 8 oktober

boeddha2

 

Grotendeels in stilte van vrijdagavond tot en met zondagochtend; zit- en loopmeditaties in blokken van 2 – 2,5 uur. Voldoende ruimte voor reflectie, rust, een wandeling. Minimale input: poëzie of korte dharmateksten.

 

                                            

Meer info       aanmelden      kalender

 

Introductie: leren mediterenMediteren: hoe, wat en waarom

13 - 15 oktober

boeddha2Met mindfulness je positieve emoties ruim baan geven. Ontsnap aan een situatie waarin je geleefd wordt door je gewoonten en je omgeving.

Deze retraite is geschikt voor iedereen die wil leren mediteren of die zijn of haar meditatiebeoefening weer eens een boost wil geven. Je leert op deze retraite twee meditatievormen die gericht zijn op het kalmeren van de geest. Ideaal voor iedereen die in het dagelijkse leven veel drukte ervaart.                  

Meer info       aanmelden       kalender

 

Boeddhisme en filosofie - Het Zelf en de Ander

2 - 5 november

boeddha2Wie is de ander in ons leven? Is het onze partner, ons kind, onze collega, vriend? Of het gezicht van een naamloze vluchteling in de krant? En waar blijf ik zelf? Is de ander een verlengstuk van onszelf of laten we hem of haar ook echt anders zijn? Deze en soortgelijke vragen zullen in dit filosofie-retraite weekeinde aan de orde komen.

De tegengestelde visies van Sartre en Levinas komen aan bod tegen de achtergrond van het Boeddhisme.

Met korte inleidingen op het thema, gesprekken, stilte, reflectie en meditatie.

Meer info         aanmelden      kalender

3. Nieuws

Even voorstellen: Dayapadma en Akasa(suri)

DPenAK

 

Van 20 juli tot 20 oktober verruilen zijn hun woonplek in Amsterdam met Hengstdijk. Ze kennen Metta Vihara heel goed en ze zijn altijd blij er te zijn. Voor iedereen die in de komende tijd op retraite komt, komt klussen, informatie vraagt of een rondleiding wil, zijn zij beschikbaar.

 

Sponsortocht voor nieuwe schrijnblokken

fietsersDank je wel Hans en Morries!

Op de dag dat Metta Vihara vijf jaar bestond (13 mei) hebben Hans en Morris een sponsortocht gefietst van Arnhem naar Hengstdijk. De opbrengst van de tocht is voor de nieuwe schrijnblokken van bamboe. De tocht heeft ruim 1000 euro opgeleverd, een geweldig bedrag!

blokken2De schrijnblokken zijn inmiddels in gebruik. Met dank ook aan Mokshangandhi voor het idee en een helpende hand bij de uitvoering ervan! 

Ethische richtlijnen

Metta Vihara heeft in maart op advies van de Boeddhistische Unie Nederland, haar ethische richtlijnen gepubliceerd op de website.


Metta Vihara huren

Beschikbaarheidskalender 2018: voor wie Metta Vihara wil huren of gebruiken. Onder de tab: http://www.mettavihara.nl/huren/prijzen-en-beschikbaarheid-mettavihara vind je de beschikbaarheid voor 2018.

Programma 2018

Het retraiteprogramma 2018 staat op de website. Tenminste: de data, de aard en het thema van elke retraite. Je kunt je jaar dus al beginnen plannen. Meer details volgen. Het is ons gelukt het prijsbeleid van 2017 voort te zetten, geen prijsverhoging!

Aanmelden kan vanaf 1 november.

De tuin

De zon van boven en water van de tuinslang aan de voet doet een plant uitbundig groeien. Dat leidt deze zomer dan ook tot een explosie van weelderige tinten van groen en van zacht paars en krachtig oranje. Meer foto's bekijken.

4. Tot slot

Wij wensen jullie allemaal een mooie zomer in alle opzichten.

Ksantivadin, Bob Pluijter, Akasa, Dayapadma en Parina 

Geen belangstelling? schrijf u uit.
  Metta Vihara - footer