De Lente in je Bol...

Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet ziet »kunt u deze online zien.
Kop nieuwsbrief Metta Vihara
   

 

Retraites | Huren | Over ons

Nieuwsbrief n° 26 - 18 augustus 2019

Inhoud

 

1. Voorjaarsschoonmaak of de Lente in je Bol

Als de dagen langer worden en de zon zich wat meer laat zien, verdwijnen de winterkleren onderin de kast, halen we de fiets wat meer van stal, de zonnebril komt uit de la en we beginnen wat meer salades te eten.
Allemaal 'activiteiten' om ons lichaam te verwennen.
We besteden heel wat tijd en aandacht aan ons fysieke welzijn om gezond, fit en mooi te blijven: hoe we eruit zien, wat we aantrekken, wat we eten, als we slechter gaan we naar een opticien, als we een been breken laten we het behandelen, etc.

Hoeveel tijd besteden we eigenlijk op een dag aan het gezond, mooi en fit blijven van onze geest, gedachten, innerlijke gemoedsrust, gevoelens?
Onze geest is nagenoeg 24 uur per dag in touw, zelfs 's nachts in onze dromen.
Maar meestal besteden we hier pas aandacht aan als er iets hapert in het functioneren ervan of als we niet zo lekker in ons vel zitten.

We zijn op verschillende manieren bezig om ons tevreden, gelukkig en blij te voelen, maar over het algemeen doen we dat op een ad hoc manier: een cursusje hier, een vakantie daar, een nieuwe baan, een andere relatie of leren mediteren maar doorgaans zit daar weinig systeem in. Je zou kunnen zeggen dat het enige wat we dienen te doen is 'om daar beter in te worden'.
En dat is nu precies wat de Boeddha ontdekte: een manier om blijvend gelukkig te zijn en het gevoel te hebben van daadwerkelijke vervulling in ons leven.

Wil je meer weten? Wil je op deze ontdekkingstocht? Wil je meer Lente in je Bol? Tijd voor een geestelijke voorjaars-opruimwoede?
Kom dan naar 1 van onze retraites of bezoek 1 van onze Triratna centra (Amsterdam, Arnhem, Groningen, Usquert, West Grafdijk, Gent en Brussel)

2. Zin in een retraite?

Tuin- en klusretraite
11 - 14 april

Monnik- Boeddhisme is (ook) naar buiten gaan… -

We gaan naar buiten, we werken in de tuin, zijn in de natuur. Of we herstellen, schilderen, onderhouden het gebouw, tafels en stoelen...

Naar buiten gaan betekent ook mededogen hebben voor al wat leeft en ademt, de natuur beschermen, onze sociale verantwoordelijkheid nemen. We beoefenen niet alleen voor onszelf, maar voor het welzijn van de wereld.

Hoe zorgen we genoeg voor onszelf en tonen we mededogen, medevreugde en vriendelijkheid voor onze omgeving en de wereld? Dit onderzoeken we graag met je in deze tuinretraite, zowel door te werken in de natuur als tijdens meditatie, gewaarzijn van het lichaam, stilte momenten en een eenvoudig avondprogramma.

meer info                 aanmelden               kalender

 

Young Buddhists Retreat (sub35)
19 - 22 april

Monnik- Awake in the world –

The Buddha taught a path to awakening in which the transformation of consciousness is inseparable from a deep compassionate responsiveness to others and the state of the world. Through being on retreat together and a combination of meditation, ritual, presentations and discussion, we’ll enter into this revolutionary path of transforming self and transforming world.

meer info                aanmelden              kalender

 

 

Familieweekend
30 mei - 2 juni

Monnik- Familie als weg naar mededogen –

In deze retraite gaan we onderzoeken hoe onze familie een zeer kostbare context is om liefdevolle aandacht te ontwikkelen.

Van 0-99 jaar, zonder onderscheid, op het Boeddhistische pad gaan.

meer info                 aanmelden          kalender

 

 

 

Mandala van de vijf Boeddha's
7 - 10 juni

Monnik- Kwaliteiten voor een gelukkig en zinvol leven -

We gaan verbinding maken met deze mandala door onze verbeelding te gebruiken in meditatie en reflectie en geven er in de loop van de retraite op allerlei manieren een creatieve vorm aan.

De mandala van de 5 Boeddha's staat voor de Boeddha en al zijn kwaliteiten: liefdevolheid, vrijgevigheid, vastberadenheid,...... enzovoort. Elke Boeddha belichaamt een facet van de Ontwaakte geest en elke Boeddha heeft mede daarom ook een eigen mantra (geluidsymbool) moedra (handgebaar), kleur en symboliek.

Om er verbinding mee te kunnen maken gebruiken we onze 5 zintuigen: smaak, reuk gehoor, tast en zien. In het boeddhisme is onze geest het zesde zintuig: daarom werken we ook aan onze geest, in meditatie en reflectie. Zo leren we onze innerlijke wereld en onze verbeeldingskracht kennen èn gebruiken. En dit kan weer leiden tot een meer vervuld en gelukkig leven waarin we het beste in onszelf naar boven halen.

meer info                 aanmelden          kalender

 

Intensieve zomerretraite
19 - 26 juli

Monnik- De os achterna, het temmen van de os in meditatie -

'Het temmen van de os' is een serie plaatjes uit Japan, 11e eeuw, die uitbeeldt hoe een monnik een wilde os achterna zit, vangt, temt, en vervolgens loslaat. Wij zijn natuurlijk zelf de monnik, en de os is onze geest: eerst wild alle kanten op rennend, daarna kalmer. En uiteindelijk leidt hij ons tot ontwaken. Deze serie plaatjes speelde traditioneel een grote rol in het Zen-boeddhisme, en wij nemen hem deze retraite als leidraad om onze geest te leren kennen, te kalmeren, en uiteindelijk vrij te laten.

Met veel meditatie, stilte, en individuele meditatie-gesprekken.

meer info                 aanmelden          kalender

 

Zomerretraite
27 - 31 juli

Monnik- De verbeelding laten spreken -

Onze verbinding met de wereld bestaat niet alleen uit welke kennis we erover hebben maar ook hoe we erover verwonderd kunnen zijn. Wanneer we de verbeelding ruimte geven, ontstaat er een diepere connectie met onszelf en de wereld om ons heen. We mediteren, reflecteren en we laten de verbeelding spreken.

meer info                 aanmelden          kalender

 

 

3. Nieuws

Overlijden Urgyen Sangharakshita

Sangharakshita AangepastEind vorig jaar stierf Bhante Urgyen Sangharakshita, onze leraar en oprichter van de wereldwijde Triratna Boeddhistische Orde en Beweging, waarvan Metta Vihara deel uitmaakt. Hij is 93 jaar geworden en heeft meer dan 70 jaar onafgebroken de leer van de Boeddha onderwezen zowel in het Westen als in India. Als bestuur van Metta Vihara voelen we diepe dankbaarheid en groot respect voor wie hij was en wat hij heeft gedaan.

Zijn begrafenis vond plaats op zaterdag 10 november in Adhisthana, Verenigd Koninkrijk. Hier kun je een film zien van de ceremonies.

Een levensbeschrijving van Sangharakshita vindt u hier (in het Nederlands) en hier (langere versie in het Engels).

 

 

Nederlandstalige boeken van Triratna auteurs te koop in Metta Vihara 
en via uitgeverij Asoka:

Dhammaketu: Homo Sapiens in boeddhistisch perspectief

Dit nieuwe boek van Dhammaketu brengt een hoopvol verhaal. Het beschrijft in grote lijnen de menselijke ontwikkeling tot op heden en focust vervolgens op het aanwezige potentieel tot verdere groei.

De mens is meer dan een 'gedetermineerde robot', genetisch bepaald en aangestuurd vanuit het krokodillenbrein. De boeddhistische traditie erkent de natuurlijke basis van ons bestaan, maar laat zien dat het menselijk bewustzijn in staat is zichzelf los te maken van een verkrampt egocentrisme en door te groeien naar een spontane grondhouding van welwillendheid en mededogen.

De auteur biedt kennis, inzicht en concrete aanwijzingen om dit slapende potentieel te realiseren en hoopt hiermee tezelfdertijd oplossingen aan te dragen voor de diepe crisis waarin onze wereld momenteel verkeert, een crisis die voortkomt uit blind egocentrisme.


Vidyamala: Mindful omgaan met pijn

Het boeddhisme zegt niet dat we lichamelijk en mentaal ongemak lijdzaam moeten ondergaan. In dit boekt laat Vidyamala Burch zien hoe mindfulness hiervoor uitkomst biedt…

Ze geeft een zeer persoonlijk beeld van haar strijd met chronische pijnklachten als gevolg van een auto-ongeluk. Mindfulness bood haar een manier om de relatie met pijn te vernieuwen. Dit gaf de mogelijkheid haar situatie onder ogen te zien en een 'vriendelijker en verdraagzamer mens te worden met meer medeleven voor anderen.'

In de hoop lotgenoten te helpen richtte ze Breathworks op: een organisatie die het zesstappenmodel van mindfulness als hulpmiddel inzet bij gezondheids-problemen als migraine, artritis, chronische vermoeidheid en pijnklachten. 

 

Nederlandstalige boeken van Triratna auteurs te koop in Metta Vihara en via De3juwelen
(klik op het logo hieronder)

Het temmen van de Os, thema van de intensieve zomerretraiteTemmen van de Os (zie hierboven)

Os 2

 

'Het temmen van de os' is een serie plaatjes uit Japan, 11e eeuw, die uitbeeldt hoe een monnik een wilde os achterna zit, vangt, temt, en vervolgens loslaat. Wij zijn natuurlijk zelf de monnik, en de os is onze geest: eerst wild alle kanten op rennend, daarna kalmer.

 

 

 

Met vriendelijkheid leven - door Sangharakshita

vriendelijkheid

Vriendelijkheid is een van de meest fundamentele en krachtige kwaliteiten die we kunnen bezitten. In het Boeddhisme wordt het metta genoemd, een openen van het hart naar alles wat we tegenkomen. Ieder vriendelijk gevoel bevat het zaadje van metta. Met vriendelijkheid leven is een kernachtig commentaar op de Karaniya Metta Sutta, de Boeddha’s lering over metta.

 

 

 

 

Verhalen van vrijheid door  Vessantara

Verhalen van Vrijheid

Een zen monnik stapt met lege handen in de kooi van een tijger. Een Indische meester strooit een zak met goudstof uit in de lucht. Een jonge vrouw legt de last van haar dode kind neer en vraagt de Boeddha om haar als zijn discipel te aanvaarden.

Dit is een boek van de populaire auteur, Vessantara. In dit boek gebruikt hij voorvallen uit de levens van de Boeddha, Tibetaanse mystici en Zen meesters en gebruikt ze om te tonen hoe ook wij een meer vervullend leven kunnen leiden. Vessantara’s levendige en verbeeldingsrijke stijl maakt van deze oude, geliefde verhalen inspirerende middelen voor zelfontwikkeling.

 

 

Storm in Zeeland

Storm 1 Storm 2

Het ontembare element wind  heeft huisgehouden in in Zeeuws-Vlaanderen, ook in Metta Vihara. Het groene fiets- en opslagschuurtje staat op instorten, heel het raam is eruit gerukt. Van het afdakje boven de aanhangwagen.blijft niets over....

An van Eyck komt in Metta Vihara wonen vanaf half april 2019

Een onbeschrijfelijke aantrekkingskracht voor het dharmaleven doet mij het bruisende Gent inruilen voor het prachtige Metta Vihara. Op deze plek vind ik condities (in en rond mezelf) die me doen groeien en die me verbinden met mijn diepste verlangen om uit te reiken naar anderen.

Vol toewijding wil ik tijd, energie en zorgzaamheid schenken aan het retraitecentrum en de mensen die er verblijven. Ik kijk er ook erg naar uit om te kunnen proeven van het gemeenschapsleven en om nog meer te mogen ervaren wat het betekent om van werk een spirituele praktijk te maken. Ik verheug mij in de diversiteit van de sangha, hoe we allen ons ware zelf leren zijn en ik hoop dan ook velen van jullie hier te mogen ontmoeten.

 

icons 2                                    icons 1                                icons 1


https://www.facebook.com/retraitecentrummettavihara

https://www.twitter.com/mettavihara
https://www.instagram.com/mettavihara/

Geen belangstelling? schrijf u uit.
  Metta Vihara - footer